Tinnitus vaivaa yhä useammin myös nuoria

Tinnituksella tarkoitetaan korvien jatkuvaa soimista. Tinnitus on yleinen vaiva, sillä jopa noin puolella miljoonalla suomalaisella on jonkinasteista tinnitusta. 

Vaivan taustalla on usein altistuminen liian kovalle melulle, joka vioittaa korvien aistinsoluja. Tinnitus voi johtua myös eri sairauksista tai päähän kohdistuneesta iskusta.

Suomen Tinnitusyhdistyksen puheenjohtajan Leena Rekolan mukaan tinnitus on lisääntynyt nuorilla. Kuuloliiton ylläpitämään neuvontapuhelimeen tulee jopa viikoittain soittoja nuorilta. Myös Facebookin Tinnitustuki-ryhmässä nuoret keskustelevat usein aiheesta.

-Nuorten tinnitusta ei ole juurikaan tutkittu. Kokemukseni mukaan nuorilla on yllättävän paljon tinnitusta ja uskon, että ongelmaa esiintyy aina vain enemmän, kun nuoret altistuvat liian kovalle melulle esimerkiksi festivaaleilla ja kuunnellessaan nappikuulokkeilla pitkiä aikoja musiikkia.

Nuorilla vaikea tinnitus voi haitata keskittymistä opiskeluun ja työntekoon. Oireen tarkkailu aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa siitä, pääseekö toteuttamaan elämässään itselle tärkeitä asioita. Joskus tinnituksen liitännäisoireena voi olla ääniyliherkkyys, jolloin myös tavalliset arjen äänet koetaan häiritsevinä ja jopa kipua aiheuttavina.

-Nuoret ovat melko tietoisia kuulonsuojelusta, mutta on eri asia, haluavatko he käyttää esimerkiksi korvatulppia festivaaleilla, Rekola sanoo.

Nappikuulokkeita käytettäessä on tärkeää, ettei musiikin volyymi nouse niin korkealle, että se peittää taustamelua. Yli 85 desibelin ääni vaurioittaa kuuloa. Nappikuulokkeita ei myöskään saisi käyttää päivässä paria tuntia enempää, koska niistä ääni tulee suoraan korvakäytävään. Korvat tarvitsevat riittävästi lepoa.

Tinnitus on kuuloradaston sähköistä kohinaa tai vinkumista, joka kuuluu vaikka muuten olisi täysin hiljaista. Tinnitus ei ole vaarallista, mutta jatkuva korvien soiminen voi hankaloittaa keskittymiskykyä, muistitoimintoja ja nukahtamista.

-Moni ei huomaa tinnitusta päivisin, kun on muuta tekemistä, mutta illalla unensaanti onkin vaikeaa. Jos tinnitus on lievää, esimerkiksi musiikin kuuntelu nukahtaessa voi viedä huomion pois korvien soimisesta, Leena Rekola kertoo. 

Jos tinnitus on erityisen häiritsevää, on tärkeää etsiä tietoa siitä, miten vaivan kanssa pärjää.

-Kuuloliitolla ja Tinnitusyhdistyksellä on seitsemän vertaistukiryhmää eri puolilla Suomea. Avoimiin ryhmiin voi tulla mukaan kuka tahansa. 

Sopeutumisvalmennuskursseilla opetellaan muun muassa rentoutumista ja elämänhallintaa, sillä stressi ja väsymys saattavat pahentaa tinnitusta väliaikaisesti. Elämänlaatuun voi vaikuttaa etsimällä itselle mielekästä tekemistä. On myös tärkeää oppia siirtämään huomio pois tinnituksesta.

Rekola muistuttaa, että kun tinnitusta on jatkunut säännöllisesti jonkin aikaa, on aina syytä käydä korvalääkärillä.

-Lääkäri tutkii, onko taustalla jokin tinnitusta aiheuttava sairaus tai löytyykö kuulonalema. Kuulolaitteella ei voi poistaa tinnitusta, mutta laitteesta on apua, jos tinnitus häiritsee kuulemista.

 

Lähde: Suomen Tinnitusyhdistys ry, www.tinnitusyhdistys.fi

Kommentit

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan