Turvallista uutta vuotta!

Uusi vuosi on monelle odotettu juhla, joka huipentuu näyttävään ilotulitukseen. Jotta vahingoilta vältyttäisiin, kannattaa muistaa oikeat suojavarusteet ja muistaa suojata silmien lisäksi myös kuulo.


Suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitteen ampujalle jo vuodesta 2009. Sen jälkeen ilotulitteesta johtuvat silmävammat ovatkin vähentyneet merkittävästi Suomessa. Suojalasien käyttö on suositeltavaa myös katsojille, sillä Tukesin julkaiseman tiedon mukaan viime vuodenvaihteessa silmävammoja sai 13 henkilöä, joista kolme oli katsojia.

Ilotulitteiden aiheuttama vaara silmille on sisäistetty aika hyvin, mutta usein ei tulla ajatelleeksi, että myös kuulo on suuressa vaarassa. Kuulovaurion riski syntyy jo muutamissa minuuteissa, kun melutaso nousee 115 desibeliin.

Ilotulitteista suurinta vaaraa kuulolle aiheuttavat papaatit, joiden rätinä aiheuttaa yli 130 desibelin melun. 

 

”Jos papatteja heitellään edesvastuuttomasti väkijoukkoon, ne voivat aiheuttaa paikalla olijoille joko kuulon aleneman tai tinnituksen tai molemmat. Sekä kuulon alenema että tinnitus voivat olla joko tilapäisiä tai pysyviä”, sanoo kuulonsuojelun asiantuntija Esko Toppila.

Myös raketin pamaus aiheuttaa 130-160 desibelin äänipiikin, mutta oikein ammuttuna raketti räjähtää taivaalla eikä silloin aiheuta kuulolle niin suurta vaaraa.

– Jos raketti räjähtää vieressä, on mahdollisuus saada iso ja pysyvä kuulovaurio. Vaara on olemassa lähinnä silloin, kun ilotulitteita käytetään ohjeiden vastaisesti eli ammutaan raketteja kädestä tai ne menevät maata pitkin ja ne räjähtävät maassa. Silloin ääni on niin voimakas, että se voi rikkoa korvan pysyvästi, kertoo Kainuun keskussairaalan ylilääkäri Ari Miettinen.


Hyvää ja turvallista uutta vuotta!

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet:
Helsingin sanomat / Papatit voivat aiheuttaa jopa pysyvän kuulovamman – paukut ovat kuulolle suurempi vaara kuin taivaalla räjähtävät ilotulitteet 
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005024843.htmlTukes / 10 faktaa ilotuliteturvallisuudesta 
https://tukes.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10-faktaa-ilotuliteturvallisuudestaYle / Näön lisäksi kuulo voi olla vaarassa ilotulitteita ampuessa
https://yle.fi/uutiset/3-7711744

Kommentit

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan